Užas: Od svih metoda mučenja ljudi ova je najgora

Magazin “How it works” objavio je skice prastarih sprava za mučenje, čime su htjeli prikazati jezive rituale kažnjavanja u antičkoj Kini, Grčkoj, Rimu…

Od brutalnih sprava do bizarnih medicinskih tretmana, magazin “How it works” otkrio je mračnu stranu inovacija, koja je naširoko korištena u nekim davnim vremenima.

Kriminalce se tada nije samo zatvaralo u ćelije. Njihova kazna bila je daleko brutalnija. Ljude su žive kuhali, presijecali na pola, sakatili ih,čerečili… Te su jezive kazne služile kao upozorenje onima koji su pomišljali baviti se kriminalom.

Bikov krik

Definitvno jedna od najbrutalnijih metoda kažnjavanja bio je ‘bikov krik’. Izmislio ju je grčki kovač Perilije, koji ju je poklonio tiraninu po imenu Falaris iz Agrigentuma.

Izum je funkcionirao na sljedeći način: Čovjeka bi ubacili i zaključali u brončanu skulpturu bika. Ispod bi upalili jaku vatru i čekali da se čovjek praktički živ skuha. Unutar brončanog bika napravljen je i glazbeni instrument koji podsjeća na trubu, a njegov kraj nalazio se u bikovim ustima. Tako bi vrisci čovjeka kojeg su mučili zapravo predstavljali bikovu riku.

Još jedna popularna metoda mučenja bilo je mučenje na spravi koja se zvala “pakleni kotač”. Žrtvu bi vezali za kotač i zatim okretali na vatri.

Judina kolijevka

Tu je još jedna sprava za mučenje koja svakako zaslužuje titulu jedne od najbrutalnijih bila je i “Judina kolijevka”. Riječ je oštroj drvenoj spravi u obliku piramide na koju bi se žrtva spuštala pomoću konopaca.

Kako su žrtvu više spuštali, tako bi vrh sprave u obliku piramide polako razdirao njegov anus. Iako se za ovu spravu tvrdi kako se koristila samo u doba španjolske inkvizicije, postoje dokazi da se koristila i prije tog vremena.

Druge metode mučenja uključivale su lomljenje prstiju na rukama i nogama, čupanje jezika, zubi i noktiju…