Ulje ćurokota: Čudotvorni lijek za sve

Ćurokot  je dobio epitet svelijeka prvenstveno zahvaljujući izreci Božijeg Poslanika Muhameda alejhi selam koja u prevodu glasi ovako: „U crnom sjemenu ima lijeka za svaku bolest osim za smrt”.

Iako i neke druge vrste biljaka imaju crno sjeme, djelotvornost njihovog sjemena prema dosadašnjim saznanjima nije ni približna onoj od čorokotovog sjemena. Radi se o jednoj od najranije kultiviranih biljaka u povijesti čovječanstva.

Najstariji dokumenti o zdravstvenoj primjeni ćurokotovog  ulja datiraju još od vremena faraona. Njegove zdravstvene efekte su koristili najveći isjeljitelji poput Hipokrata ili Ibn Sine, ali i velike civilizacije poput Grka, Rimljanja i Arapa, a spomenut je i u mnogobrojnim religijskim spisima.

Ćurokot u današnje vrijeme biva ponovo otkriven od strane moderne nauke, pa se samo u zadnjih 40-ak godina objavljuje oko 400 naučnih studija na temu ćurokota  i njegovih aktivnih supstanci.

Ove studije ukazuju na veoma veliki broj bolesti na koje ćurokot djeluje povoljno u koje između ostalih spadaju: astma, alergije, hronični umor, autoimuna oboljenja poput reumatoidnog artritisa i psorijaze, povišene masnoće u krvi, šećerna bolest (dijabetes), hemoroidi, proširene vene, visok krvni pritisak, bakterijske, gljivičnei parazitske infekcije, glavobolje, ekcemi, kožne gljivice, lišajevi, neurodermitis, akne, bronhitis, kašalj, upale pluća, sinusa, oslabljen imunitet, bolovi u zglobovima i mišićima, gastritis, bolovi u stomaku prouzrokovani „nervoznim crijevima”, crijevne gljivice (kandida), nadutost, proljev, kolike, oboljenja jetre, bubrežni kamenci, nesanica, depresija, slaba cirkulacija, PMS, tumori … itd itd. Izraženo je i povoljno djelovanje ćurokotovog  ulja na kožu (hrani i njeguje kožu te pomaže pri regeneriraciji ostećenih ćelija), nokte čini sjajnijim i jačim, jača korijen kose i djelotvoran je protiv peruti.

Mnogi će ostati skeptični pri pogledu na ovaj pozamašan spisak bolesti na koje ćurokoz pozitivno djeluje. Vrlo je teško povjerovati da jedna biljka može uspješno djelovati na ovo sve. Pa se pitamo: „Kako je moguće da može djelovati kako na alergiju tako i na smanjenje masnoća, krvni pritisak i tumore?”

Odgovor leži u idealnom hemijskom sastavu njegovih sjemenki, koje sadrže preko 100 biološko-aktivnih supstanci koje se međusobno nadopunjuju i potpomažu u ljekovitom dejstvu što dovodi do jedne vrste funkcionalnog sinergizma (pojačanog dejstva). U ove aktivne supstance spadaju između ostalih omega-3 nezasićene masne kiseline, vitamini B1, B2 i B6, vitamin C, vitamin E, nigellon, gorka tvar nigellin, timokinon, saponin melantanin, beta-sitosterin i mnoge druge.

Također treba uzeti u obzir da ćurokot pomaže organizmu pri vraćanju ravnoteže u imuni sistem kao i besprijekornom funkcioniranju metaboličkih procesa.

Iz tog razloga je redovno korištenje ćurokotovog ulja preporučljivo ne samo u akutnim i kroničnim stanjima, nego i kao svakodnevna preventiva, te predstavlja jedan veliki korak naprijed koji možete učiniti za svoje zdravlje i dugotrajnu vitalnost.

Uzimajte čorokotovo ulje 3 puta na dan prije jela ili zu jelo po jednu supenu kašiku (djeca po jednu čajnu kašiku).

Preventivno, u cilju održavanja jakog imuniteta se uzima jedna supena kašika dnevno prije doručka (djeca uzimaju jednu čajnu kašiku). Preventiva je preporučljiva naročito u zimskom periodu i situacijama u kojima smo izloženi stresu (stres utiče na slabljenje imuniteta).

Ulje se treba uzimati najmanje 8 sedmica da bi se osjetili prvi efekti na imunitet, a preoprucljivo je dugorocnije uzimanje narocito kod ljudi izloženih permanentnom stresu i sa sklonostima nezdravoj ishrani.

Ulje ćurokota u BiH možete kupiti u specijaliziranim prodavnicama začina, biljnim apotekama i prodavnicama zdrave hrane!