U rukometu nova pravila: Pogledajte za šta se daje plavi karton

IHF je objavio nova pravila koje je testirao na svjetskim prvenstvima u mlađim kategorijama.

Navodno je reakcija rukometaša bila pozitivna, pa će seniori po novim pravilima prvi put zaigrati od avgusta. Ova odluka donesena je još u novembra, ali sada su objavljeni detalji pet novih pravila među kojima, nažalost, nije i jedno od najvažnijih, ograničavanje napada semaforom.

Sedmi igrač u polju

Jedno od njih je pravilo o sedmom igraču u polju koji u napadu mijenja golmana. Dopušta se da taj igrač više ne mora nositi marker, ali taj igrač onda ne smije stati na gol niti ulaziti u golmanski prostor. Ukoliko suparnička ekipa ima izglednu šansu za gol, a taj sedmi igrač povrijedi golmanov prostor, dosuđuje se sedmerac.

Napuštanje igre igrača koji traži liječničku pomoć

Ozlijeđeni igrač više se neće samo tako moći izležavati na podu. Želi se spriječiti simuliranje ozljeda kako bi se zaustavila igra. Sada će taj igrač morati napustiti teren, a vratiti se može tek nakon trećeg napada svoje momčadi.

Pasivna igra

Prilikom podizanja ruku sudije zbog pasivne igre, ekipa u napadu moći će odraditi još samo šest dodavanja. Ako nakon toga ne bude udarca prema golu automatski se sudi pasivni napad.

‘Posljednjih 30 sekundi’

Pojam u rukometu ‘posljednja minuta’ mijenja se u ‘posljednjih 30 sekundi’. Smanjuje se dakle period u kojoj se žešće kažnjavaju prekršaji igrača.

Plavi karton

I na kraju, pravilo koje najviše upada u oči. Radi se o plavom kartonu. Sudac će osim žutih i crvenih, moći igraču pokazati karton plave boje i to kada želi da se njegov prekršaj posebno istraži od Disciplinske komisije nakon utakmice. On će biti pokazivan nakon crvenog kartona, kao dodatak, jer suci nisu sigurni koliko je igrač uistinu pretjerao u prekršaju.