Tražite izdržljivost: U ovoj slatkoj voćki se krije sva potencija svijeta!

Svitraže enegriju, izdržljivot u raznim suplementima a ustvari pravi izvor svega ovoga na jednom mjestu se krije u ovom slatkom i ukusnom voću. Slatka suha zrna grožđa ne samo da su ukusna nego i čuvaju sve hranljive sastojke. Imaju čak dvostruko više antioksidanata od svežeg grožđa, odličan su izvor energije, sadrže dijetetska vlakna i mnoge fitonutrijente, ali i minerale kalcijum, gvožđe, mangan, magnezijum, bakar, fluor, cink, kao i vitamine B-kompleksa.

Slatko, a zdravo
Suvo voće se najčešće dodaje u musli, voćne kaše, kolače i poslastice, ali se jede i samo, kao užina.
– Zbog manjeg sadržaja vode, od 16 do 25 odsto, i šećera, suvo voće je energetski znatno jače od sirovog. Pri njegovoj upotrebi naročito treba da budu obazrive gojazne osobe – upozorava naša sagovornica.

Iako sušeno, ono ima svoje prednosti u odnosu na sveže. Sadrži mnogo više mineralnih materija, a zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, i to i rastvorljivih i nerastvorljivih, dobro utiče na pražnjenje creva, te uspešno rešava problem zatvora. Vlakna u suvom grožđu pomažu i u regulisanju holesterola, smanjuju rizik od raka debelog creva. Podstiče i oslobađanje hormona leptina i grelina, koji daju osjećaj sitosti, što smanjuje mogućnost prejedanja i olakšava držanje dijete.
– Dobro ga je uzeti umesto omiljenih slatkiša. Slatko je, a neuporedivo zdravije –kaže naša sagovornica i upozorava da nije prikladno za ishranu osoba sa dijabetesom jer uglavnom ima umeren ili visok glikemijski indeks.

Suho voće čuva i zube
Fitohemikalije prisutne u suvom grožđu suzbijaju rast bakterija u usnoj duplji odgovornih za nastanak karijesa i bolesti desni, a zahvaljujući amino-kiselini arginin, koja pomaže u podizanju libida, ono poboljšava seksualni život. Mnogi nutrijenti iz grožđica zaslužni su za regulaciju krvnog pritiska, a zbog bogatstva kalijuma, sa čak 749 miligrama u 100 grama, odlična su namirnica za zdravo srce. Grožđice sadrže i značajnu količinu gvožđa, te pomažu u lečenju anemije. Zbog resveratrola, polifenola koji ima snažno antiupalno i antikancerogeno dejstvo, pomaže u zaštiti od melanoma, raka debelog creva i prostate, koronarnih bolesti. Kako smanjuje aktivnost angiotenzina, hormona koji može uzrokovati povećanje pritiska, štiti i od srčanog udara. Kalcijum i bor, prisutni u grožđicama, važni su u prevenciji osteoporoze, posebno žena u menopauzi.