Super fol: Evo kako da vratite izbrisani sadržaj sa vaših telefona

Slučajno ste obrisali nešto na vašem telefonu što vam je jako bitno? Ne bojte se jer postoji način da to povratite! Pogledajte kako!

Kome se još nije desilo da greškom obriše neku fotografiju, video klip ili pjesmu? Ako ima takvih iskreno čestitamo na tome! Međutim, ako ne spadate u grupu ljudi koji sve svoje datoteke redovno prebacuju na računar ili oblak, onda će vam trebati ovo uputstvo koje će vam pomoći da povratite sve obrisane datoteke sa vašeg Android uređaja.

Za uređaje koji nemaju robot

Prvo što treba da uradite je da povežete vaš Android uređaj putem USB kabla sa računarom, ali kao eksterni skladišni prostor. Ukoliko želite sa MicroSD kartice da oporavite neke obrisane datoteke onda možete i preko čitača kartice da obavite ovo. Takođe, ako se radi o MicroSD kartici preporučujemo da to uradite preko čitača jer ne obrađuju isto podatke, odnosno memoriju, svi Android uređaji.

Nakon povezivanja Android uređaja sa računarom, preuzmite Recuva program i instalirajte ga. Recuva je fantastičan mali programčić koji služi za oporavak obrisanih datoteka, poput CoolMuster ili Wondershare Dr. Fone koji inače zahtevaju root-ovan telefon. Međutim, Recuva ne zahteijva root, besplatan je program i lak za korišćenje.

Program Recuva

Naravno, da bi svi programi ovog tipa radili vaša memorija mora biti prethodno formatirana kao FAT32 iliNTFS i sl. Ukoliko vaša memorijska kartica nije formatirana ovim sistemima, prebacite sav sadržaj koji trenutno imate na njoj na sigurno mjesto, zatim MicroSD formatirajte sa FAT32 sistemom za formatiranje.

Kada se to završi slobodno vratite sadržaj koji ste sklonili na sigurno i nastavite proces. Startujte Recuva program i odaberite tip datoteka koji želite da povratite: fotografiju, video klip, muziku, dokumente i sl. Opcija za oporavak datoteka sa lokacije koju vi odlučite je dostupna, čak i opcija da povratite određeni folder. Olakšavajuća okolnost je to da Recuva detektuje samo lokacije koje je u mogućnosti da oporavi i sa nje povrati sadržaj. Sve što treba da učinite je da ispratite upite Recuva programa.

Recuva Wizard

Napomena

Kada završite oporavak vaših obrisanih datoteka brzo ih sačuvajte na neki drugi uređaj kako se ne bi dogodio konflikt i oštetio oporavljeni sadržaj. Recimo ako želiite da povratite sadržaj sa pametnog telefona to učinite tako što ćete lokaciju za čuvanje oporavljenih datoteka postaviti usmjeriti ka vašem računaru. U trenutku kada sve bude oporavljeno, preimenujte datoteke i slobodno ih vratite na telefon.

Za uređaje koji imaju root

1. Preuzmite aplikaciju Undelete sa Google Play prodavnice. Aplikacija je veoma prijatna za korišćenje i neće vas mnogo namučiti.

2. Sledeće je korak gdje treba da odaberete da li sadržaj oporavljate sa MicroSD kartice ili interne memorije telefona.

3. Zatim skenirajte odabranu memoriju. Proces skeniranja može potrajati od 2 do 10 minuta u zavisnosti od veličine memorije koju skenirate i od veličine memorije sadržaja koji želite da povratite.

4. Kada se skeniranje završi biće vam predstavljen sadržaj koji može da se oporavi. Taj sadržaj će biti kategorizovan po naslovima: datoteke, fotografije, muzika, video klipovi i dokumenti.

5.Oporavljeni sadržaj će biti sačuvan na lokaciji sa koje je obrisan.

 

Izvor: haber