Snijeg se ne šali: Evo kakvo nas vrijeme očekuje do kraja februara

Snježno nevrijeme praćeno jakim vjetrom jučer ujutro pogodilo je Sloveniju i nama susjednu Hrvatsku i izazvalo ogromne probleme u saobraćaju, a u popodnevnim satima snijeg je počeo padati i u zapadnim dijelovima BiH.
U Bihaću je već danas snježni pokrivač dostigao visinu preko 60 centimetara. Prema riječima meteorologa, velike oscilacije u temperaturama i vremenskim prilikama očekivane su u februaru.

– Snijega može biti i u maju, ali to nije ništa neuobičajeno, jer posljednjih godina vladaju velike klimatske promjene – rekao je Damir Šantić iz FHMZ-a.

Klimatolog Željko Majstorović ističe da je fascinantna temperaturna razlika iz prošlog i ovog januara, koja je iznosila i do 40 stepeni. Također, napominje da će do kraja zime temperature zraka biti nešto više od višegodišnjeg prosjeka, ali da će biti i vrlo promjenljivo.

– U početku se očekuje više kiše i snijega. Do kraja mjeseca možemo očekivati česte smjene perioda sa suncem, kišom i još nekoliko naleta snijega – kaže Majstorović.

Dodaje da se u narodu vjeruje da će „kada je zima topla, ljeto biti dosta varljivo“, ali ne treba zaboraviti ni klimatske promjene, kako u BiH tako i u svijetu.

– Sve je moguće, ekstremi su jako izraženi, tako da se nikad ne zna šta će biti. Prošlo ljeto bilo je izrazito sušno, pa se nadamo da će ovog ljeta biti barem malo više kiše. Ali, još je rano govoriti o tome – rekao je Majstorović.