Saznajte koliko na svijetu postoji država s više glavnih gradova

Vjerovali ili ne, na svijetu postoji čak dvanaest država koje imaju više od jednog glavnog grada. Većina tih država podijelilo je upravna, zakonodavna i sudska sjedišta između dva ili više gradova, ovisno o volji diktatora, nemogućnosti dogovora, ili jednostavno – funkcionalnosti. Znamo da znate barem za tri, ali svih dvanaest…
Zemlje s više glavnih gradova
Benin
Porto-Novo je glavni grad ove države, no Cotonou je sjedište vlade.

Bolivija
Administrativno sjedište Bolivije je La Paz, dok su sudska i zakonodavna sjedišta u Sucreu.

Zemlje s više glavnih gradova

Obala bjelokosti
Još 1983. godine, predsjednik Felix Houphouet-Boigny preselio je glavni grad države iz Abidjana u njegov rodni grad Yamoussoukro. Tako je Yamoussoukro postao glavni grad, dok su druge institucije ostale u Abidjanu.

Izrael
Davne 1950. godine Izrael je proglasio Jeruzalem za glavni grad, no većina država svoja je veleposlanstva i dalje ostavila u Tel Avivu.

Zemlje s više glavnih gradova

Malezija
Ova je država preselila sve administrativne funkcije iz Kuala Lumpura u predgrađe Putrajaya, koje je smješteno 25 kilometara dalje.

Myanmar
Od 2005. godine glavno vladino sjedište preselilo je iz Rangoona u Nay Pyi Taw, a iako je službeni glavni grad ostao Rangoon, većina administrativnih institucija – nije.

Nizozemska
Glavni grad Nizozemske je Amsterdam, no sjedište vlade i monarhije je u Haagu.

Nigerija
Glavni grad je službeno preseljen iz Lagosa u Abuju 1991. godine, a iako je od toga prošlo više od 20 godina, Lagos i danas ima dosta službenih institucija.

Južna Afrika
Južna Afrika je država s tri glavna grada. Pretoria je administrativno sjedište, Cape Town je sjedište zakonodavne vlasti, dok je Bloemfontein sudsko sjedište.

Sri Lanka

Colombo više nije glavni grad Sri Lanke, već je to Sri Jayewardenepura, predgrađe Colomba.

Zemlje s više glavnih gradova

Swaziland
Mbabane je administrativno sjedište, dok je Lobamba zakonodavno.

punkufer.hr