Ovo nikako ne smijete raditi svom automobilu zimi a svi to radimo

Poznato je kako većina automobila teško podnosi zimske uslove vožnje, a to dodatno otežavaju neki naši pogrešni postupci.

Naime, većina kada su temperature niske prvo pusti da auto malo radi u mjestu kako bi se zagrijao. Međutim, čini se da taj postupak autu više šteti nego koristi, prenosi Business Insider.
Auto trkač Stephen Ciatti objasnio je kako držanje motora u praznom hodu po velikoj hladnoći, osim što uzalud troši gorivo, oduzima ulje nekim dijelovima motora kojima je ono ključno, naročito cilindrima i klipovima.

Pod normalnim uslovima, motor radi na mješavinu zraka i para goriva. Kad ta mješavina uđe u cilindar, klip ju komprimira pri čemu – vrlo pojednostavljeno – dolazi do izgaranja koje onda pokreće motor.

No kad je vani hladno, gorivo će puno teže isparavati. Automobil će to kompenzirati dodajući više goriva u onu mješavinu zraka i para goriva (Ciatti to naziva ‘running rich’) i tada počinju problemi.

‘Problem je u tome što dodajete više goriva u komoru za sagorijevanje pri čemu nešto goriva može dospjeti na njezine stijenke. Gorivo (benzin) je izvrsno otapalo koje može isprati ulje sa stijenki komore što može izazvati oštećenja ako motor u hladnim uvjetima radi u leru kroz duži vremenski period’, objašnjava Ciatti.