Ovih 25 namirnica odmah biste trebali izbaciti iz svog jelovnika

Postoje namirnice koje mogu poremetiti vaš organizam kada ih konzumirate neko određeno vrijeme. To ne znači da od njih možete dobiti neku smrtonosnu bolest, no potencijalne toksine u ovim namirnicama bolje je izbjegavati ako ne želite probleme sa zdravljem.

Prije nego što vam navedemo namirnice koje bi bilo dobro izbjegavati donosimo vam nekoliko razloga zašto je to poželjno za učiniti.

HelthMeUp kao prvo navodi da su ove namirnice bogate su šećerima i mastima, a konzumiranje takve hrane u vama potiče još veću želju za istima. Osim što su bogate šećerom i mastima ove namirnice uništavaju vitamine i minerale. Često ih se naziva i ‘praznim namirnicama’ jer su dobivene preradom rafiniranih ugljikohidrata pa zbog toga imaju nisku energetsku, a visoku kalorijsku vrijednost.

Pa krenimo redom…

1. Ledena kava – Obiluje punomasnim mlijekom i šećerom. Umjesto toga radije popijte kavu s manje masnim mlijekom bez šećera ili sa stevijom.

2. Ledeni čaj – Šećer, šećer i šećer… Zamijenite ga zelenim čajem.

3. Gazirana pića – Ne nude ništa osim praznih kalorija

4. Alkohol – Opet prazne kalorije plus šteta za vaše zdravlje. Uništava jetru, gušteraču, povećava rizik od dijabetesa, smanjuje koordinaciju itd…

5. Smoothie – Obično se rade od punomasnog mlijeka ili sladoleda i šećera što je opasna kombinacija. Pokušajte ih zamijeniti zdravim napitcima od svježeg voća uz dodatak meda kao prirodnog zaslađivača.

6.Hot dog – Hrenovke se najčešće rade od svinjetine ili govedine, mesa koje je masno i u sebi sadrži puno natrija.

7. Donuti – Rade se od rafiniranog brašna, šećera i čokolade. Treba li se tu još što za dodati?

8. Burgeri – Sadrže puno praznih kalorija koje ne daju energiju tijelu.

9.Vafli – Izbjegavajte rafinirano brašno u kombinaciji sa smeđim šećerom.

10. Crveno meso – Predstavlja značajan izvor zasićenih masnoća i kolesterola. Zamijenite ga nemasnim mesom poput piletine ili ribe

11. Salate sa dresingom – Ne stavljajte u salatu više od dvije žlice preljeva. Po želji dodajte začine i bilje kako biste poboljšali okus.

12. Kobasice – Masne i pune natrija. Klonite ih se!

13.Pizza – Rafinirano brašno skuplja se u arterijama i dovodi do debljanja. Topljeni sir jednako tako.

14. Bijela tjestenina – Jako nezdrav izbor hrane pogotovo ako je tjestenina prelivena teškim nadjevom

15. Energetska pića – Puna su šećera. Ako vam je potrebno nešto za razbuđivanje i energiju pokušajte s zelenim čajem ili svježim voćem.

16.Suncokretovo ulje – Uvijek se opredijelite za zdraviu opciju kao što je primjerice maslinovo ulje ili ulje kikirikija.

17.Bijela riža – Loši ugljikohidrati dovode do nakupljanja masti u tijelu. Bolji izbor je ječam, pšenica, zob ili smeđa riža.

18.Voćni jogurti – Također puni šećera. Umjesto voćnih jogurta kupite običan jogurt koji možete upotpuniti svježim voćem.

19. Pržena hrana – Prženjem se stvaraju toksične tvari koje su štetne za organizam. Preferirajte kuhano meso i povrće ili na grillu.

20.Čips – Loši ugljikohidrati, puno masti i natrija.

21.Bijeli kruh – Radi se od rafiniranog brašna i nema energetsku vrijednost, a osim toga pun je šećera i prerađenih sastojaka.

22. Napuhana riža – Ovo nikako nije dobar snack. Napuhana praznim kalorijama.

23. Juha iz vrećice – Pune su natrija i škroba. Definitivno izbjegavajte!

24. Kokice iz mikrovalne pećnice – Velike količine zasićenih masti i natrija. Osim toga nedavna studija dokazala je da kiselina PFOA, koja je prisutna u oblogu od vrećice može dovesti do neplodnosti kod ljudi

25. Slatkiši – Kolači, čokolada, sladoled, bomboni i sve ostale slastice obiluju šećerom i zasićenim masnoćama.

Ako vam redukcija ovih namirnica iz jelovnika predstavlja nemoguću misiju dopustite si s vremena na vrijeme bezbrižno uživanje u omiljenoj hrani. Ipak ne dopustite da vam ove namirnice postanu dio životnog stila. Jedite zdravo, no tu i tamo slobono si dajte oduška.