Ovih 14 stvari morate uraditi dok još imate 20!

1. Budite otvoreni za nova iskustva

Svejedno je radi li se o popodnevu provedenom u muzeju, danu provedenom na planinarenju ili putovanju u Južnu Afriku s naprtnjačkom i malo ušteđenog novca, sad je vrijeme da to učinite.

2. Oslobodite se studentskih kredita

Plaćate li nešto više od minimalnog iznosa mjesečnog kredita, otplatit ćete ga prije nego što dođu kompleksnija vremena kad ćete se više zaduživati.

3. Nabavite kvalitetnu radnu torbu

Nemojte dolaziti u ured s prastarim ruksakom. Radije nabavite reprezentativnu, profesionalnu torbu neutralne boje s ručkama.

4. Zaštitite svoje digitalne podatke

Posve je nevažno radi li se o vanjskom hard disku ili podacima pohranjenima online, obavezno ih kopirajte kako ne biste ostali bez njih.

5. Nabavite pristojnu odjeću za razgovor za posao

Nećete ga morati nositi na dnevnoj bazi pa je dobro imati odjeću koja će vas reprezentativno predstaviti pred potencijalnim poslodavcem.

6. Radite na sebi

Iako ste završili studij, to ne znači da ste time prestali učiti. Angažirajte se, upišite online tečajeve ili radionice onoga što vas zanima – javnog nastupanja, crtanja, računovodstva…

7. Nabavite kvalitetan madrac

Ako ne spavate dobro, ni vaša izvedba neće biti sjajna. Ne budite škrti uložiti u kvalitetan madrac primjeren vašim potrebama.

8. Pronađite novi dom

Namjeravate li na jednoj lokaciji provesti barem pet godina a u isto vrijeme imate i dovoljno resursa, kupite stan ili kuću. Troškove kredita dijelom možete pokriti ako uzmete cimera ili više njih.

9. Nabavite pouzdan automobil

Ako vam je vozilo potrebno svaki dan, ne bi bilo loše nabaviti ga. Ne mora biti nov budući da polovnih i kvalitetnih automobila ima sasvim dovoljno.

10. Investirajte

Malotko razmišlja na taj način, ali 20-te su zapravo godine kada treba početi razmišljati o mirovini. Zbog toga je pametno početi štedjeti, sami ili uz pomoć raznih osiguravajućih društava. A ako novca imate napretek, razmislite i kako biste ga mogli oploditi.

11. Osigurajte se

Osim autoosiguranja, potrebno je osigurati i dom ako imate resurse za to. A ako nemate vlastitu nekretninu, razmislite o stambenoj štednji.

12. Nabavite kvalitetno posuđe

Jedan od najučinkovitijih načina štednje je kuhanje kod kuće umjesto da se hranite po restoranima. Zbog toga je važno nabaviti kvalitetno posuđe.

13. Nabavite prijenosno računalo

Jednom kad završite formalno obrazovanje, pametno je nabaviti laptop. Pomoći će vam u potrazi za poslom ili profesionalnim usavršavanjem.

14. Počnite vježbati

Brinite o zdravlju. Ako vam se ne sviđa teretana, priključite se organiziranim skupinama vježbača ili to činite sami, primjerice u prirodi.