Otkriveno: Evo šta je uzrok samozapaljenja telefona Samsung Galaxy Note 7!

Samsung je na konferenciji za medije potvrdio ono što se ranije pisalo o zapaljivanju njihovih uređaja Galaxy Note 7.
Naime, uzrok zapaljenja su baterije s greškom, odnosno pregrijavale su se što je dovodilo do zapaljenja. Ti su požari doveli do povlačenja Notea 7 s tržišta i 5,3 milijarde dolara gubitka za korejsku kompaniju.

Pozvali su kupce da vrate svoje uređaje, a tri mjeseca kasnije vraćeno je 96 posto uređaja.

Tokom istraživanja uzroka problema, Samsung je napravio laboratoriju u kojoj je 700 stručnjaka pokušavalo ustanoviti uzrok požara pomoću 200 hiljada uređaja i 30 hiljada baterija.

Kod jedne vrste baterija problem je bio u deformaciji u gornjem uglu baterije koja je dovodila do kratkog spoja, a u drugom tipu radilo se o probijanju izolacione trake, što je takođe dovodilo do kratkog spoja.

Kako bi spriječili ponovnu pojavu zapaljenja, Samsung je implementirao višestruke bezbjednosne mjere i provjeru sigurnosti baterije u osam tačaka.

“Proteklih nekoliko mjeseci sproveli smo detaljnu istragu u saradnji s nezavisnim stručnjacima i danas smo više nego ikad predani ponovnom sticanju povjerenja naših korisnika, pomoću inovacija koje redefinišu što je moguće napraviti po pitanju sigurnosti i ostvarivanja neograničenih mogućnosti i nevjerovatnih novih iskustava”, rekao je Dong-jin Koh, predsjednik uprave Odjeljenja mobilnih komunikacija.

Potvrdio je i da novi Galaxy S8 neće biti predstavljen na Mobile World Congressu u Barceloni, što je dosad bio običaj.