O ovome se šuti: Milioni muškaraca imaju isti problem “tamo dole”

Decenijama, a vjerovatno i vjekovima, ovaj problem kod muškaraca bio je tabu, smatran sramnim i nečim o čemu se ne sme znati ni govoriti.

I danas se uvija u oblande, pa kada muškarci problem opisuju, kažu da je isključivo zbog “menadžerskog stresa” ili “čisto organske prirode”.

Jedan od uzroka može biti ubrzan i često neuredan stil života, rastrzanost i ekstremna opterećenost svim vrstama privatnih i poslovnih problema. Često se kaže da sve „počinje u mozgu“, međutim, razlozi koji mogu da dovedu do erektilne disfunkcije pored psiholoških mogu biti i endokrini, vaskularni, ali i neurološki problemi.

– Erektilnu disfunkciju uzrokuju hipertenzija, dijabetes, ateroskleroza, tromboza, depresija, a faktori rizika su i gojaznost, pušenje, alkohol. Pošto je često uzrokovana drugim medicinskim stanjima, pravovremeno otkrivanje disfunkcije može pomoći i u otkrivanju drugih bolesti i lečenju tih stanja – objašnjava prof. dr Aleksandar Vuksanović, urolog u Klinici za urologiju Kliničkog centra Srbije.

On ističe da svaki treći muškarac preko 40 godina ima ovaj problem.
Ipak, muškarci rijetko govore o ovom problemu i ne traže stručnu pomoć, a kada se odluče na taj potez, to rade zbog toga da bi imali bolji seksualni odnos. Statistika pokazuje da više od 50 odsto muškaraca i žena širom svijeta nisu zadovoljni svojim seksulanim životom, kao i da se globalno nezadovoljstvo seksualnim životom povećava sa godinama života i kod muškaraca i kod žena.

Muškarci moraju da potraže pomoć
– Problem sa erekcijom ne treba shvatiti kao nešto što mora da dođe sa godinama, jer to nije normalan dio starenja i sa tim stanjem i problemom se ne treba miriti već treba potražiti pomoć. Nije sramota obratiti se doktoru kada dođe do seksualne nemoći. Problem smanjene seksualne moći ne smije da bude tabu tema jer rješenje postoji. Muškarci bi trebalo da imaju svog urologa kao što žene imaju svog ginekologa – savetuje prof. dr Vuksanović.

Ukoliko se, pak odluče da potraže pomoć i uzimaju terapiju, muškarci očekuju da dobiju terapiju koja im omogućava čvrste erekcije, koje dugo traju, nastavlja doktor.

Zato, upozorava doktor, lijekove treba kupovati u apoteci, a prema smernicama Evropske asocijacije za urologiju u liječenju erektilne disfunkcije u prvu linija borbe sa ovim problemom su PDE-5 inhibitori, odnosno čuvena plava pilula, kao i vakuumski uređaji za postizanje erekcije. U drugu liniju spadaju injekcije, dok se na kraju pribegava penisnim protezama. Po ovim preporukama biljni preparati, koji se sve agresivnije prodaju preko interneta, nisu dio smjernica za terapiju erektilne disfunkcije.

kurir.rs