Novi smrtonosni virus MERS: Ovo su njegovi simptomi

MERS je vrlo ozbiljan virus iz skupine korona virusa, a ta skupina uključuje i SARS. Virus je prvi put zabilježen 2012. godine u Saudijskoj Arabiji. Znanstvenici smatraju da virus cirkulira među šišmišima, a da ga je čovjek dobio preko nazalnog sekreta ili sirovog mlijeka deve.

Virus možete prepoznati po simptomima:

1. VISOKA TEMPERATURA (GROZNICA)

2. JAK KAŠALJ

3. KRATAK DAH I OSTALI PROBLEMI S DISANJEM

4. PROLJEV

Kod pacijenata zaraženih MERS-om vrlo je česta upala pluća, a dolazi i do zatajenja organa, posebice bubrega.

S obzirom na to da je riječ o virusu, MERS ne reagira ni na kakav oblik antibiotika i ostalih lijekova. Iako je mogućnost od zaraze velika, uz mjere predstrožnosti može se izbjeći. Najčešće se zaraze osobe koje vode brigu o oboljelima-zdravstveni djelatnici, obitelji i prijatelji.

Ako trebate putovati u zemlje u kojima postoji mogućnost zaraze, slijedite upute zdravstvenih organizacija.

Često perite ruke sapunom i antibakterijskim sredstvima, prilikom kašljanja i kihanja pokrivajte ruke maramicom koju odmah potom bacite u smeće, izbjegavajte dodirivanje lica neopranim rukama, što manje nezaštićeno dirajte predmete poput kvaka, rukohvata, sjedala u javnom prometu i slično. Što se tiče prehrane, dobro pazite na to kakvu hranu jedete, odnosno u kakvim je uvjetima pripremljena, a izbjegavajte dodir s domaćim životinjama.

Smrtnost je visokih 38 posto

Smrtnost virusa je i dalje oko visokih 38 posto. Od travnja 2012. godine do travnja 2015. godine broj zaraženih osoba iznosio je 1118, od čega ih je umrlo 458.

Prema podacima WTO-a u ovom trenutku ima 166 oboljelih osoba.

Izvor: 24sata.hr