Njegovo visočanstvo: Kokosovo ulje, lijek za sve

Od davnina je kokos liječio ljude, smatra se broj jedan za sve upale, infekcije, gljivična oboljenja. Možda nam je u vremenima iz nas bio teško dostupan, skup, nepoznat ali vremena su se promijenila i sada kokos možete naći praktično svuda. U raznim oblivima kao ulje, ili kao namaz koristie se kako u ishrani, tako u kozmetičkoj industriji. Zbog svog divnog mirisa parfemska industrija ga ja već davno uzela i uvrstila u svoje liste sastojaka.

Iako raste u tropskim predjelima, kokosova palma i njen plod kokosov orah (Cocos nucifera) koriste se svuda na planeti. Legenda kaže da se kokosova palma pojavila na tlu Polinezije, iz sjemena u koje se pretvorio siromašni mladić Al, neostvarena ljubav lijepe poglavičine kćerke Hine, pošto je neutješan umro. Njegov lik toliko je upečatljiv da se i danas vidi kada se kokos oguli, tvrde Polinežani.

Kao “napitak života” darovan je ljudima voljom božanskih sila, smatraju Filipinci. Zanimljivo je da kokos ne upija morsku vodu, može da pluta i 4.500 km, a ukoliko se ponovo nađe na tlu – isklija. Poslije sedam godina rađa prvi plod, a drvo staro 15 do 60 godina rađa 60 do 80 oraha. Kokosova palma ima mnogo namjena, plod je hrana, piće, lijek, koristi se u kozmetici, a drvo je građevinski materijal i sirovina za mnoge proizvode savremene industrije. Orah je izuzetno bogat hranjivim sastojcima i lako se vari.

U tradicionalnoj medicini u zemljama gdje rađa, kokos se koristi od pamtivijeka za najrazličitije bolesti. Djelotvoran je kod gripe i prehlade, bronhitisa i astme, upale pluća, smetnji kod organa za varenje, gojaznosti. Preporučuje se za herpes, hepatitis C, bolesti izazvanih bakterijama (upale grla, bolesti desni, infekcije urinarnog trakta). Pomaže i u liječenju bubrega jer doprinosi razgradnji kamenčića, kao i jetre i bešike.

O kokosu još u najranijoj dobi danas govore brojni pedijatri pa se tako uvođenje kokosovog ulja i brašna (samljevene mrvice kokosa) savjetuje još u prvoj godini djetetovog života.

Sportisti ga koriste kao izvor energije jer poboljšava izdržljivost. Izuzetno je zdrav za srce i koristan za normalan rad štitne žlijezde. Pomaže u izlučivanju insulina i boljem iskorištavanju glukoze u krvi. Na taj način smanjuje rizik za nastanak dijabetesa. Zbog velike količine kalcijuma i magnezijuma, pomaže razvoju zdravih zuba i snažnih kostiju, usporava pojavu osteoporoze. Ublažava upalna stanja, podstiče regeneraciju i brže zarastanje povrijeđenih tkiva.

Kokosovo ulje sadrži čak 66 odsto korisnih, uglavnom zasićenih masnih kiselina, koje se lako metabolišu u organizmu. Istraživanja pokazuju da su naročito djelotvorne kod neurodegenerativnih bolesti poput Parkinsonove, Alchajmerove i epilepsije. Snižava i nivo holesterola u krvi, te redukuje tjelesnu težinu. Ulje posjeduje snažna antioksidantna svojstva, pa se preporučuje za njegu suhe kože i protiv starenja, kao i za zdravlje kose.

“Vodica” protiv karijesa

Tim naučnika iz Dablina u Irskoj testirao je kako kokosovo ulje djeluje na Streptococus mutans, bakteriju koja se taloži na zubima i dovodi do propadanja. Rezultati su pokazali da kada se pomiješa sa pljuvačkom, efikasno uništava bakterije. Na osnovu toga istraživači predlažu da se kokosovo ulje obavezno dodaje pastama za zube i vodicama za ispiranje usta, radi bolje zaštite zuba i desni.

Kokos je broj jedan saveznik u borbi protiv Candide , konzumirenje i upotreba kokosovog ulja spriječava upale izazvane candidom, a redovno korištenje spriječava širenje candide.

Kupite kokos uživajte u njegovom mirisu i ono najvažnijeučinite sve za vaše zdravlje.