Na granici Srbije i Hrvatske proglašena nova država

Na ničijoj zemlji između Srbije i Hrvatske proglašena je “najmanja neovisna suverena država” na Balkanu – Liberland, koju je osnovao Čeh Vid Jedlička, koji je i njezin predsjednik, objavili su u srijedu vojvođanski mediji u rubrikama “politika” ili “zanimljivosti”.

Vid Jedlička je pozvao sve koji poštuju načelo “živi i pusti druge da žive”, a nisu ekstremisti, da se dosele u državu površine sedam četvornih kilometara.

On tvrdi da je “država” nastala potpuno sukladno s međunarodnim pravom jer je osnovana na ničijoj zemlji, koju u sklopu razgraničenja nisu tražile ni Srbija ni Hrvatska.

Cilj osnivača Liberlanda, koji leži na obalama Dunava između Bačkog Monoštora i Zmajevca, “jest stvoriti društvo u kojem mogu prosperirati pošteni ljudi, a da im država ne zagorčava život nepotrebnim zabranama i porezima”.

Na službenoj internet stranici nove “države” piše i da je jedan od razloga za osnivanje sve veći utjecaj interesnih skupina na funkcioniranje država i sve gori uvjeti za život ljudi.

Vid Jedlička je član male stranke desnice bliske bivšem premijeru i predsjedniku Češke Vaclavu Klausu.

On je izrazio nadu da će “neovisni, suvereni Liberland” najprije priznati upravo Srbija i Hrvatska, kojima se sprema poslati diplomatske note o tome, a da će ga potom priznati i ostale države svijeta.

Liberland ima zastavu, grb, “ustav” i “zakone”, a iako se zastava zavijorila tek početkom ovoga tjedna, već dijeli “državljanstva” i poziva sve pod uvjetom da nisu komunisti, neonacisti ili ekstremisti, a ne želi ni zločince kažnjene za teža kaznena djela, prenijeli su vojvođanski mediji.

(Hina)