Muškarcu iz Zagreba narasle su grudi kao ženi i nije jedini

Jako dugo nisam znao o čemu se radi. Dok sam išao u teretanu i dobivao mišićnu masu, to se nije toliko vidjelo, ali kada sam prestao sve se vratilo na staro. Počeo sam istraživati što je to uopće – ispričao je mlađi muškarac iz Zagreba i poželio ostati anoniman.

Ginekomastija je muškarcima većinom velik stres i sramota, i u pravilu problem žele zadržati za sebe. Kirurg dr. Miroslav Kinčl iz zagrebačke Poliklinike Barbel kaže da se često boje podsmjeha i osude okoline zbog različitosti. Nelagodno im je odlaziti na mjesta gdje moraju skinuti majicu.

Povučeni su, imaju problema u prilasku ženama i samoj komunikaciji s okolinom. Najteže je srednjoškolcima jer su meta izrugivanja školskih kolega. Na konzultacije kod dr. Kinčla dolaze s majkama ili sestrama. Znaju i zaplakati.

– Grudi muškarcima nalikuju ženskima zbog bujanja mliječnih žlijezda uslijed disbalansa hormona androgena i estrogena, kao i zbog tumora, ciroze jetre, uroloških problema i slično. Jedan od deset muškaraca može imati ginekomastiju. O tome se danas razgovara dok je prije to bilo tabu – objašnjava dr. Miroslav Kinčl.

Poliklinika Barbel

Ginekomastija je danas češća zbog hrane i hormonskih aditiva. Poseban problem su dečki koji uzimaju steroide. Njima estetski kirurzi nikada ne mogu ukloniti dojke toliko da ne bi više rasle. Od tih steroida žlijezde bujaju. Nekim muškarcima naraste samo jedna.

Muškarac iz Zagreba bio je na kirurškom zahvatu. Posebnom sondom kirurg mu je kroz rupice od nekoliko milimetara na bradavicama usitnjavao žlijezde, a potom ih izvlačio iz tijela. Tri tjedna nosio je steznik.

– Bio sam plav kao da me kamen pogodio u  prsa. Sad se ništa ne vidi. Kad sam se prvi put pogledao u ogledalo bilo mi je lakše, rekao sam si “to je to” – rekao je i dodao da mu se nakon zahvata život totalno promijenio. Bio je slobodan raditi što želi.

“Dakle, imam taj problem, poprilično frustrirajuće. Ne znam koji tip, ali definitivno se radi o tome. Sada šta mi je činiti?”, napisao je mladić na internetu.

“Godinama pokušavam srediti grudi, ali ne ide. Muško sam naravno. Vježbe, ovo ono, i one uvijek izgledaju kako u djevojčice od 15 godina.”, napisao je drugi.

Rekorder po veličini grudi zbog ginekomastije bio je 54-godišnji Kinez.

Gou Qingpo je desetak godina nosio grudi veličine nogometnih lopti. Sumještani su ga nazivali frikom i optuživali da je promijenio spol ali da to ne želi priznati, ili su mu dobacivali da je muška verzija Pamele Anderson.

Izvor: 24sata.hr