Muškarci provjerite imate li ovo na penisu?!

Dragi muškarci sigurno svakodnevno zagledate vašu muškost, ali ponekad važne stvari mogu da promaknu.Ovo je jako bitno, zato dobro obratite pažnju i ono najvažnije-bez panike! Krenimo redom naziv varikokela koristi se za pojavu kada se prošire vene testisa. To se ne smatra bolešću, ali može dovesti do niže proizvodnje spermija, smanjenje njihove kvalitete, a u nekim slučajevima i neplodnosti. Simptomi u principu ne postoje, ali tu i tamo muškarac se može žaliti na peckanje, osjećaj žarenja i težine ili bola u mošnji.

“Glavna teorija zašto nastaje varikokela je da vena spermatičkog spleta, koja vodi krv do testisa, krivo ulazi u lijevu bubrežnu venu, odnosno ulazi pod pravim kutem. Drugi razlog je da venski zalisci ne rade kako treba. Vene se rašire i množe se. U oba slučaja dolazi do povećanje temperature testisa, oni se griju i spermiji su slabije kvalitete. U 95% slučajeva problemi se javljaju u lijevom testisu, no i kada se problem javi u samo jednom testisu, iz još neobjašnjivog razloga, i drugi testis neće pravilno raditi.”, objašnjava Neven Kapun, dr.med. spec. urolog.

Po veličini varikokela dijeli se na male, srednje i velike. Male su primjetne samo kod napinjanja ili kada nosite nešto teško. Srednje se mogu dijagnosticirati opipavanjem testisa, a velike su naoko uočljive.

“Oko 20 posto muškaraca ima varikokelu, neki od tri stupnja.”, kaže urolog i dodaje da zahvat nije potreban.
Tri razloga kada će se napraviti operativni zahvat:
Ako se testis zbog oboljenja smanji
Ako muškarac osjeća bol
Ako nalazi pokažu da varikokela uzrokuje neplodnost muškarca

Izvor: ordinacija.hr