Lopov koji je na genijalan način opljačkao zvijezde Manchester Citya

Nevjerovatna, gotovo pa filmska priča dolazi iz Engleske, gdje je stanoviti Jonathan Reuben na bizaran način olakšao račune Davida Silve i Manuela Pellegrinija za čak 150 hiljada funti.

Naime, profesionalni prevarant Reuben, inače 56-godišnjak, predstavljajući se kao David Silva s igračevog je računa podigao 20.950 funti gotovine u banci u Manchesteru u septembru 2015.

Prije nego li je krenuo na Silvu, Reuben je telefonski prošao sve provjere u banci prije nego li je naručio rezervnu karticu i pin. Isporuka je išla na Silvinu adresu, ali ju je prevarant, to još niko e zna kako, presjekao.

S karticom u rukama mirno je obilazio banke i dizao novac što nikome u Engleskoj nije jasno kako, s obzirom na to da 56-godišnjak ni najmanje ne liči na 31-godišnjeg nogometaša.

Skinuo mu je s računa 21 hiljadu funtu, a Silva je shvatio da je žrtva prevare tek kad su mu na mobitel počela stizati upozorenja.

Reuben, poznat u Engleskoj i kao Jonathon Davies, obilazio je četiri podružnice Silvine banke: u Wiganu, Boltonu, Buryju i Prestwichu, te povlačio novac s bankomata.

Potom je i Cityjev trener Pellegrini, kad mu je kartica bila odbijena u jednom restoranu, otkrio da je također bio žrtva iste prijevare, te je izgubio oko 130.000 funti.


Reuben je završio u zatvoru na 20 mjeseci nakon što je priznao tri pljačke, a sudac Patrick Field rekao mu je:

“Samo zato što su g. Silva i g. Pellegrini bogati, ne daje vama ili bilo kome drugom izgovor da ih okradete. I priuštite im neugodnosti, kao primjerice Pellegriniju u restoranu.”

A tužitelj Tim Greenald dodao je:

“On se pretvarao da je g. Silva, te se potpisao u njegovo ime. Reuben je nosio kapu, ali osim toga, nije se prerušavao.”

Dakle, čovjek koji ima skoro 60 godina noseći samo kapu na glavi uspio je djelatnike na šalteru uvjeriti kako je riječ o zvijezdi Manchester Cityja.