Konačno otkrivena misterija malezijskog aviona: “Sad je potpuno jasno šta se dogodilo”

Vodeći svjetski stručnjak za avionske nesreće izjavio je kako je sto posto siguran da je nestali malezijski avion MH370 namjerno srušen u more.

Larry Vance u svojoj karijeri je vodio više od 200 istraga avionskih  nesreća, potpisao je i finalni izvještaj o padu Swiss Aira 1998. godine gdje je poginulo 229 ljudi, a u nedjelju je gostovao u emisiji ‘60 minuta’ i bez dlake na jeziku iznio svoju teoriju o padu aviona Malaysia Airlinesa. Svoje tvrdnje bazira na ostatku dijela krila aviona koje je pronađeno na Madagaskaru u Indijskom oceanu.

– Potpuno je jasno da je neko do posljednje sekunde pilotirao avionom. Nema druge teorije – rekao je Vance.

Avion sa 239 ljudi nestao je 8. ožujka 2014. godine na putu iz Kuala Lumpura do Pekinga. Australski istražitelji potragu su bazirali na teoriji da avion nisu kontrolisali piloti i da je na autopilotu s rute skrenuo prema jugu oceana. Međutim, Vance je sto posto ubjeđen da to nije istina.

– Na ostacima krila vidi se erozija vode visokog pritiska koja je mogla nastati samo ako je avion namjerno vođen u more. Ništa nije polomljeno, a da je krilo polomljeno bio bi to čisti pad. Ovako sam siguran da je avionom neko upravljao do posljednje sekunde – rekao je Vance naglasivši da i položaj dijela krila potvrđuje da je neko srušio avion.

– Takvu ekstenziju tog dijela krila može aktivirati samo čovjek. Plus, pronađeni su samo manji dijelovi aviona, on se raspao na hiljade komadića. A odsustvo olupine još je jedan faktor koji sugeriše da je avion pao u ‘kontrolisanim okolnostima’ – zaključio je Vance.

Izvor: jutarnji.hr