Kinezi rješenje za gužve vide u megabusu za 1.200 putnika

Kinezi rješenje za gradske gužve vide u inovativnom autobusu ogromnog kapaciteta koji vozi iznad vozila i time optimizira kapacitet već izgrađenih saobraćajnica.

Punim imenom Transit Elevated Bus (TEB) predstavljen je ovih dana na China Beijing International High-Tech Expo (CHITEC), tehnološkom događaju godine na kojem brojne kompanije pod patronatom državnih vlasti predstavljaju najnovija dostignuća.

Model TEB-a predstavljen je na sajmu kao prvo optimalno rješenje prometnih gužvi sa stanovišta omjera učinkovitosti i cijene. U pravilu se radi o povišenim autobusima koji putuju iznad vozila ne ometajući svakodnevni promet. Širinom zahvaćaju dvije prometne trake, dok ukupna visina iznosi oko 4,5 metara. Pritom velike dimenzije vozila omogućuju ogroman kapacitet – jedan TEB može prevesti oko 1.200 putnika, što je kapacitet desetak gradskih autobusa.

Zahvaljujući solarnim panelima na površini krova ovo je inovativno vozilo prihvatljivo i sa stanovišta ekološkog aspekta. S druge strane “kapacitetom od 1.200 putnika TEB je jednako učinkovit kao podzemna željeznica, a pritom cjelokupna infrastruktura košta pet puta manje”, izjavio je glavni projektant Bai Zhiming za državnu televiziju.

Shenzhen Huashi Future Parking Equipment je kompanija koja stoji iza koncepta TEB, a tvrde kako im za implementaciju cjelokupnog sistema treba oko godinu dana. Ekspeditivni Kinezi već najavljuju izgradnju pokusne linije u Qinhuangdau, gradu na sjeveru Kine, i to već u drugoj polovici ove godine.