Kangal se ne boji napasti bilo koju opasnost za svog vlasnika: Pogledajte kako brani gazdu od zmije (video)

Na desetke neobičnih legendi i neuskladivih teorija stoljećima se ispredaju o podrijetlu moćnog Turskog pastirskog psa Kangala, a da nitko i od današnjih znalaca u stvari ne može sa sigurnošću ustvrditi da je dopro imalo bliže pravoj istini u odnosu na sve ostale. Jedino je posve nedvojbeno da se prema anatomsko-morfološkim značajkama radi o divovskoj pasmini molosoidnih pastirskih pasa, relativno lakše tjelesne konstrukcije od prosječnih današnjih pripadnika te grupe pasa, te upravo stoga eksplozivnije snage i velike brzine kretanja. Njihova su pradomovina – baš kao i svih ostalih današnjih potomaka drevnih, moćnih pramolosa, jedne od najstarijih svjetskih prapasmina – beskrajna i surova gorska prostranstva podno vječnim ledom okovanih, gordih himalajskih visova.

Zašto su, s kime i kada, u iznimno širokom povijesnom razdoblju između nekoliko tisuća godina prije naše ere i cca. 1300. godine naše ere, psi tipa molosa iz prostora Središnje Azije pristigli u ipak znatno pitomije, ugodnije i zelenije podneblje Istočne Anatolije, da bi se u njoj trajno nastanili i udomaćili, osobito u području grada Sivasa i Kangala, po kojem su i dobili ime, vjerojatno će zauvijek ostati prekriveno koprenom tajne. Smatra se da je njihov današnji izgled, baš kao i drugih, srodnih im autohtonih vrsta molosoidnih anatolijskih pastirskih pasa, formiran početkom 12. stoljeća, u vrijeme nastanka i početka velikog jačanja i širenja moćnog Otomanskog carstva.
Danas su Kangali prisutni u svim dijelovima moderne Turske gdje se još obavlja ispaša stoke, a u manjoj mjeri i u skoro svim zemljama nekdašnje višestoljetne turske vladavine, pa tako i na području Balkanskog poluotoka. Temeljna namjena im je i dalje ostala ista te iskazuju podjednake osobine koje su bile svojstvene i njihovim precima.
Turski pastiri prijateljuju s Kangalima od kada dopiru njihova kolektivna sjećanja, usmene predaje i legende, oduvijek ih uzgajajući i koristeći za čuvanje ergela konja te stada goveda, ovaca ili koza od predatora – vukova, medvjeda i čagljeva – u različitim, često vrlo teškim uvjetima.