Kakva ludost: “Rus dobrovoljno želi da mu glavu presade na novo tijelo”

Valeri Spiridonov (30) nada se da bi već iduće godine mogao dobiti novo tijelo. Naime, on se dobrovoljno javio da bude prvi pacijent kojem će kontroverzni talijanski kirurg Sergio Canavero transplantirati glavu.

Rus, koji boluje od Werdnig-Hoffmanove bolesti zbog čega su mu atrofirali mišići i zbog čega je prikovan za kolica, kaže da je njegova odluka konačna.

– Ne planiram se predomisliti – rekao je za  Dayli Mail.

Informatičar kaže da želi prije smrti iskoristiti priliku da ima novo tijelo.

Facebook/Valeri Spiridonov

Sve mu je gore, transplantacija jedina nada

– Je li me strah? Naravno. Ali nije samo strašno, uz to je i jako zanimljivo – rekao je mladić koji kaže da nema baš puno opcija.

– Ako ne pokušam ovo, moja sudbina će biti jako tužna. Svake godine moje stanje je sve gore – dodao je.

Spiridonu je ovo jedina nada za život jer je već poživio duže nego što je prosjek za oboljele od Werdnig-Hoffmanove bolesti. Spiridonov se s liječnikom Canverom još nije upoznao uživo, ali komuniciraju preko interneta.

Kirurg vjeruje su svoj uspjeh

Iako ga drugi liječnici nazivaju luđakom, Canvero je entuzijastičan i vjeruje da operaciju može uspješno izvesti jer je tehnologija dovoljno napredovala.

Canvero namjerava Spiridonovu glavu transplantirati na tijelo zdravog donora. Obojici će im odrubiti glave u isto vrijeme, a Valerijevu glavu na tijelo namjerava spojiti ‘čarobnim sastojkom’, ljepilom koje bi trebalo spojiti dva kraja leđne moždine. Mišiće i krvne žile će zašiti, a Valeri će, ako preživi, provesti četiri tjedna u induciranoj komi dok glava ne sraste s tijelom.

Kada i ako se probudi, Valeri bi trebao moći micati tijelom. Morat će piti i jake lijekove kako mu glava ne bi odbila tijelo kao što se ponekad događa s pacijentima kojima su transplantirani organi.

Još nema novaca ni suradnika

Talijanski kirurg još nije skupio dovoljno sredstava za ovaj pothvat, a ni osoblja. Procjenjuje da mu je potreban tim od 150 liječnika i ostalog medicinskog osoblja kako bi uspješno obavio operaciju koja bi će trajati 36 sati i koštati oko 7,5 milijuna funti.

‘Ne možemo ni zamisliti što sve može poći po krivu’

– Sad jedva kontroliram svoje tijelo. Trebam pomoć svakog dana, svake minute. Sada imam 30 godina, iako ljudi s ovom bolešću rijetko dožive dvadesetu – kazao je Valeri.

– Shvaćam opasnosti ove operacije. Ima ih puno. Ne možemo ni zamisliti što sve može poći po krivu. Bojim se da neću doživjeti da vidim da to pokušaju na nekome drugome – kaže Valeri kojeg obitelj u podupire u njegovoj namjeri.

Sergio Canvero se nada da će njegova metoda pomoći ljudima poput Valerija.

– To je kao i s astronautima. Prije nego što je prvi čovjek otišao u svemir bilo je 300 mogućih scenarija, a kada je dospio tamo dogodio je 301. scenarij – zaključio je Spiridonov.

Majmun uginuo devet dana nakon transplantacije glave

Već dugo istražuje transplantaciju glave o kojoj su pisali mnogi znanstvenici, no još nitko to nije pokušao na čovjeku.

Prva žrtva takve operacije bio je majmun još 1970. godine, ali liječnici mu tada nisu spojili leđnu moždinu tako da se nije mogao micati i uginuo je nakon devet dana jer tijelo nije prihvatilo novu glavu.

 

Izvor: 24sata.hr