Kako se pravi domaći ajvar?

Za pravi domaći ajvar potrebno vam je:
12kg Roga crvene paprike
6kg Patlidžana
cca 1l Ulja
1 glavica bijelog luka
Sol

PRIPREMA:

1.
Prvi korak koji je i najduži je pečenje paprike i patliđžana. Dakle prvo sve paprike dobro oprati, pa ispeći i oguliti.Isto tako i patlidžane.
2.
Nakon pečenja,slijedi guljenje kože paprike i patliđana koje je vrlo jednostavno.Tajna je u tome da paprika MORA ići u vrućuu pećnicu da “se iznenadi” te da koža kasnije ide bez problema dolje.
Patlidžani se malo duže peku.

Nakon guljenja,slijedi-mljevenje u tzv.flajš mašini,tj u mašini za mljevenje mesa, ali odlična stvar je i blender dakle sve stavite u plastučnu posudu i izblednate ide puno brže nego sa mašinom a rezultat je isti.

Papriku i patlidžane pomiješati tokom mljevenja čisto zato jer je patliđan suh a paprika je vlažnija pa to ubrzava proces.
Isto tako i sa češnjakom-da bude na manjim komadićim.

4.
Nakon mljevenja sastojke stavljamo u lonac u kojem je cca 0,20 ml ulja.Ulje dodajemo tako dugo dok smjesa upija,tako znamo da treba još.Ja sam potrošila oko 1l.
Octa stavljamo po ukusu(ne stavljamo ga previše jer nam se ajvar može pokvariti).
Sol i feferone ili chilli papričice isto po ukusu.
5.
Nakon 4-5h ajvar uzimamo sa peći, znate ćete da je gotov onda kada povučete drvenom kašikom i vvidite dno šerpe dakle smjesa se razdvaja i vidite dno, sve dok ga ne vidite ajvar nije gotov.

Stavljamo ga u prethodno zagrijane tegle(cca 20minuta u pećnici).
Nakon što ga stavimo u tegle,stavljamo ga u zagrijanu pećnicu na pola sata da dobije koricu.
Sljedeći dan na vrh stavljamo VRUĆE ulje da nam se ajvar zapeće(taj proces je zato da nam se ajvar ne pokvari).Nakon toga odmah ga zaklopimo.

P.S Pokušati ne pojesti sve za jedan dan!