Kako izabrati pravi puder za vaše lice

1. Najprije morate da znate da se tečni puderi proizvode u dva osnovna tona – rozom i žutom. Kada procjenite da li je vaš ten hladan ili topao, odnosno roz ili zlatan, onda možete obratiti pažnju na nijanse pudera.

2. Probajte da nađete paletu pudera i da cijelu paletu uporedite sa bojom vaše kože. Prvo ćete eliminisati one nijanse koje vam definitivno ne odgovaraju (previše svijetle ili previše tamne), a onda se pozabavite onim nijansama koje su ušle u vaš uži izbor.

3. Boju pudera birajte prema boji vašeg vrata. Ako je neko sa vama, onda neka vam pomogne da uporedite boju pudera sa bojom kože iza uha. Najlakši način je da uporedite boje pudera sa bojom kože na unutrašnoj strani zgloba šake. Koža vam je tu dovoljno svijetla i dovoljno tamna da možete izabrati nijansu koja vam odgovara taman kako treba.

4. Ako ste već izabrali puder, ali vam se pri korištenju učinilo da je previše taman za vaš ten, probajte da ga ukombinujete sa svetlijim puderom u kamenu. Puder u kamenu se nanosi nakon tečnog pudera i to samo na određena mesta, nikako po cijelom licu.

5. Uzmite u obzir da vaša koža mora biti zdrava i njegovana, kako biste uspjele da izaberete pravu nijansu. Dakle, dobra hidratantna krema ispod svake podloge je obavezna.

6. Preko kreme, a ispod pudera ćete naneti bezbojnu bazu (prajmer) čija je funkcija da vam „ispegla“ kožu, odnosno pripremi je za nanošenje pudera.

7. Posle prajmera nanosite korektor ili iluminator, ako vam je potreban, a ako nije onda nanosite svoj izabrani tečni puder. Korektor služi za pokrivanje izrazitih nepravilnosti, a iluminator za isticanje recimo jagodica. Tečni puder se nanosi u tankom sloju, aplikatorom, četkicom ili prstima. Sačekajte da se taj sloj osuši, pa ako niste zadovoljne – dodajte još samo malo pudera tamo gde mislite da je potrebno. Ovde je najbolje rešenje da ne preterujete, kako ne biste izgledale kao loše urađena fasada.

8. Posle tečnog pudera, nanesete korektor (ako je potrebno) i on se nanosi tapkanjem, kako ne biste uništile teksturu pudera.

9. Nanosi se rumenilo, sjaj, iluminator ili hajlajter.

10. I zatim puder u kamenu. Puder u kamenu možete izabrati u nijansi tečnog pudera ili izaberite onaj koji je za nijansu svjetliji od vašeg tečnog pudera. Njegova funkcija je da „učvrsti“ tečni puder na licu, kao i da pokupi višak šminke i umanji eventualni sjaj lica.