Kad je bal nek je maskenbal: Ovo su najskuplje balkanske svadbe

Vjenčanje Severine (43) i Igora Kojića (28) već se tjednima unaprijed proglašava balkanskim vjenčanjem desetljeća. Sigurno je da je naša najveća glazbena zvijezda od svojeg sudbonosnog dana napravila spektakl, no teško je očekivati da je nadmašila do danas nesvrgnutu kraljicu glazbe na ovim prostorima – Lepu Brenu. Ona je spektakularno vjenčanje ‘odradila’ još početkom devedesetih.

Jedan od najpopularnijih parova na Balkanu – Brena i Boba, vjenčali su se 7. prosinca 1991. godine u tada najluksuznijem hotelu u SFRJ, beogradskom Interkontinentalu. Na vjenčanju je bilo 500 uzvanika, najbrojnije su bile estradne i sportske zvijezde, a Bobin kum bio je ujedno i najveća zvijezda – Boris Becker.

Brena je već tada nosila Diorovu vjenčanicu. Bila je to najveća i medijski najzapaženija svadba u povijesti SFRJ. Brak pjevačice i tenisača izdržao je do danas.

– Još prve noći kada sam te upoznao, bilo mi je jasno da ću se oženiti tobom – rekao je Slobodan Živojinović Lepoj Breni neposredno poslije vjenčanja.

Znatno manje glamurozno vjenčanje imao je velika zvijezda ovih prostora – Zdravko Čolić. On je 2001. godine, na 1. maj, oženio dugogodišnju djevojku Sandru.

– Svi su mislili da je skrivena kamera jer smo pošli rano ujutro. Dugo smo bili u vezi, pa je na kraju bilo ili brak ili prekid – rekao je Zdravko Čolić, koji je kao mladić izbjegao i neželjenu svadbu.

– Moja majka je jednom otvorila vrata te ispred njih ugledala djevojku u vjenčanici i s papirima, ali i s muškarcem koji je trebao biti kum. Nasreću, nisam bio doma, a djevojka je rekla: ‘Ja sam se došla udati’.

Glamurozna vjenčanja našim su zvijezdama dokaz prestiža i moći u društvu. Mladenci se rasipaju odjećom, zahtjevima, menijem, gostima, izvođačima…, a vjenčanja poznatih Hrvata zadnjih godina nalikuju onima iz američkih filmova.

Jedna od najraskošnijih bila je 2008. godine svadba Monike Kravić i Marija Mamića, sina dinamovca Zdravka Mamića. Nakon crkvenog vjenčanja, gdje je mlada nosila Valentinovu haljinu vrijednu 60.000 kuna, par je slavio u Kristalnoj dvorani hotela Westin. Na hranu je potrošeno 220.000 kuna, a na poslugu 25.000, pilo se za 120.000 kuna, dok je na zabavljače Maju Šuput i bend Kužiš, stari moj otišlo još 70.000 kuna.
V&S/MAPE

Nakon njihova nastupa zapjevali su i Marko Perković Thompson te Mišo Kovač. Šuškalo se da su kao gosti iznenađenja svaki dobili po 50.000 eura, no ni jedan pjevač to nije želio potvrditi.

Jedno od najskupljih vjenčanja bilo je ono nogometaša Darija Srne i Mirele Forić. Zavjete su 2010. izmijenili u Dubrovniku u vili u kojoj su odsjedali holivudski glumci Mickey Rourke i Kevin Spacey. Pričalo se da su samo na smještaj uzvanika potrošili 100.000 kuna. Goste su zabavljali Jole i Halid Bešlić, a tada četiri mjeseca trudna mladenka blistala je u haljini Matije Vuice.

Glumac Tarik Filipović i bivša Miss Hrvatske Lejla Šehović 2008. su na privatnom imanju ”Marincel” u zagrebačkim Šestinama napravili veliku feštu u glamuroznom stilu. Par je navodno potrošio 80.000 kuna na catering i cvjetne aranžmane.

Pjevali su im Halid Bešlić i Hari Varešanović. I Iva Majoli i Stipe Marić su 2006. imali bajkovito vjenčanje. Iva se dovezla pred crkvu sv. Marka u Rolls Royceu u glamuroznoj vjenčanici po koju je išla u Milano. U crkvi je ‘Ave Mariju’ pjevala Josipa Lisac. Petstotinjak gostiju nakon ceremonije okupilo se na teniskim terenima na Cmroku, gdje je postavljen šator.

Gostima su pjevali Tony Cetinski, Gipsy Kings i Ivana Starčević. Tony je poslije rekao da mu Iva nikad nije isplatila obećanih 100.000 kuna honorara.

Njegova su vjenčanja također atraktivna. Razmjena zavjeta s prvom suprugom Antonelom Butigan prošla je skromno, ali to je Tony nadoknadio već drugim vjenčanjem 2007. Na pir s Ivanom Nobilo potrošio je 300.000 kuna. Par se vjenčao u dvorcu, gdje su na livadi pred matičarom izrekli “da”. Dvorac je bio prepun kristala, bijelih svijeća, cvijeća i jastučića. Par je sjedio na natkrivenoj terasi pred dvjestotinjak gostiju. Ivana je nosila čipkastu Sposinu vjenčanicu boje pjenušca, a Tony crno Bossovo odijelo, dok su na proslavi nakon vjenčanja također nosili dizajnersku odjeću. Halid Bešlić mladencima je darovao svoj koncert, a s njim je pjevala i Nina Badrić. Tonijevo drugo vjenčanje pamti se po tome i što mu se punac, poznati odvjetnik Ante Nobilo, zadržao jedva pola sata. Uslijedio je i treći brak, s Dubravkom Dujak, magistricom ekonomije. S njom se lani ženio tri puta. Prvi put u Las Vegasu, drugi put u Vinkovcima, a treće slavlje bilo je u Zagrebu. Dubravka je imala čipkastu bijelu vjenčanicu otvorenih leđa. Na ramenu je nosila bijelo krzno, a na glavi tijaru. Tony je odjenuo crno odijelo s frakom i na glavu stavio cilindar.

I Nikolina Ristović mogla se 2013. pohvaliti glamuroznim vjenčanjem s Vidojem Ristovićem. Najbližih 70-ak prijatelja i članova obitelji na tri dana ugostili su u Monte Carlu. Vjenčanicu je kupila u New Yorku, a izabrala je unikatan model Monique Lhuillier – blijedu krem haljinu bez naramenica ukrašenu zelenkasto-plavkastim ukrasima. Imala je dugi veo od tila iste krem boje. Vidoje je za svečani dan odabrao crno Lanvinovo odijelo i tenisice.

O lanjskom vjenčanju Novaka Đokovića pričalo se kao o vjenčanju stoljeća, za koje je Novak izdvojio 19 milijuna kuna. Svoje “da” izrekli su na plaži Svetog Stefana, pred matičarem i 140 uzvanika, među kojima je najpoznatiji bio Boris Becker. Pristup medijima bio je zabranjen, a nagađalo se da su uzvanici sjedili na zlatnim stolicama. Par je slike s vjenčanja prodao jednom britanskom časopisu, a novac su uplatili u humanitarne svrhe.

Za vjenčanja naši poznati mladenci ne žale novca. No daleko su još od onih kakve si priušte holivudske zvijezde. Na Forbesovoj listi prvo je mjesto zauzelo vjenčanje glumice Lize Minnelli i producenta Davida Gesta u New Yorku u ožujku 2002. Procjenjuje se kako su troškovi iznosili oko 3,5 milijuna dolara. Kumovi su im bili Michael Jackson i Elizabeth Taylor. Drugo mjesto, sa samo pola milijuna dolara manje, zauzeli su Paul McCartney i Heather Mills, koji su se vjenčali 2002., a potom i razveli. Vjenčanje Elizabeth Hurley i Aruna Nayara stajalo je 2,5 milijuna dolara. Dva milijuna dolara su za vjenčanje izdvojili Tom Cruise i Katie Holmes, koji su se vjenčali u dvorcu iz 15. stoljeća blizu Rima.