Ferguson je imao genijalan plan kako od Ronalda da napravi najboljeg na svijetu: Udarali su ga da ojača (video)

Brutalne metode legendarnog menadžera Manchester Uniteda koje je primjenjivao kako bi očvrsnuo Cristiana Ronalda, otkriva Tony Coton koji je od 1998. do 2007. bio trener golmana u Manchester Unitedu.

On je 2003. šefu Fergusonu rekao da će Ronaldovo teatralno padanje prilikom imalo jačeg kontakta usporiti razvoj talentiranog i upravo kupljenog 18-godišnjaka. Ferguson se složio sa sugestijom i odlučio od razmaženog dječaka napraviti snažnog muškarca.

Coton ističe: “Način na koji je Ferguson to odlučio napraviti nema veze sa sadizmom, nego s tim da ne dozvoli da igrač kojeg je kupio za 12 milijuna funti te ga tako učinio najskupljim tinejdžerom u povijesti engleskog nogometa, ne bude fizički ugnjetavan na utakmicama. Uostalom, koliko je cijenio Ronalda, dovoljno govori što je tom klincu dao dres s brojem 7 koji u Unitedu ima mitski značaj.”

Ali, dodaje Sir Alexov suradnik: “Kao što je trenerova veličina u tome što prepozna potencijal i kvalitetu, jednako je važno i da detektira igračeve mane i nedostatke. A ovom dječaku to je bilo što bi se svaki put kada bi izgubio dvoboj, bacao na pod kao ispuhana lutka.”

Zato je Ferguson “naredio svim trenerima da se prave da ne vide kada suigrači fauliraju Ronada na treninzima i utakmicama na smanjenom terenu. Morate znati da su ovakvi mečevi žestoki i po tome se ne razlikuju od službenih. Jadni Ronaldo nije znao što ga je snašlo dok su ga igrači s kojima se maloprije u svlačionici smijao, sada udarali svom snagom.”

Ronaldo je na to reagirao jednako kao i danas: “Lamatao je rukama, teatralno sjedao na teren i vikao psovke na portugalskom, dok se igra nastavljala bez obzira na njegovo cviljenje.”

Tu su nastupali prekaljeni suigrači: “Roy Keane i Rio Ferdinand tada su mu se unosili u lice i urlali na njega da je mekušac i slabić.”

Coton je uvjeren da je ovakav pristup primjeren vojnoj obuci zaslužan za to što je Ronaldo postao igrač kakav je danas: “Polako ali sigurno, postao je svjestan zašto Ferguson to radi i to mu je donijelo samo dobro.”