Danas je Svjetski dan palačinki: Nekoliko zanimljivosti i savršen recept za palačinke !

Ukoliko ste ljubitelji ove poslastice, a ne jedete je svaki dan, možete se opustiti danas i počastiti sebe slanom ili slatkom palačinkom.

Danas se obilježava Svjetski dan palačinki, mnogima omiljene poslastice.

Prvu palačinku je napravio kuvar pape Gelacija Prvog, koji je 492. godine umjesio vodu, jaja i brašno, da nahrani mnogobrojne hodočasnike. Novo jelo je nazvao placenta, ili u slobodnom prevodu – ploča.

Ispostavilo se da je riječ o odličnom izumu s obzirom na to da može da se jede u slatkoj i slanoj varijanti, sa svim i svačim, ali i bez ičega.

Recept za savršene palačinke

Ako ste i vi pravili palačinke po “stavi sastojke otprilike” savjetu mame, bake, tetke, svekrve…a one nisu bile baš kao njihove, to je zato što one imaju dovoljno iskustva da otprilike zaista može da funkcioniše.

Nekad su žilave, nekad se loše peku, nekad nisu baš ukusne… Dakle, recept sa tačnim mjerama, sve izmjerite i palačinke će vam biti bolje od svih koje ste do sada probale. Recept, kažu, a pitanje je da li je istina, potiče iz Bazara od prije 30 godina. Pitanje je da li je ovo originalni recept, ali svakako je savršen. Tijesto ni gusto ni rijetko, a peče se savršeno.

Za super palačinke vam je potrebno

250gr brašna*
1/2l mlijeka*
1/4l kisele vode*
3 jaja*
2 supene kašike ulja
*malo soli.

Ništa ne dodajte, ništa ne oduzimajte!

Top savjet:

Kada umutite tijesto, ostavite ga da odstoji 15-ak minuta, palačinke će se ljepše peći (mamina tajna)!
Jedini problem sa ovim receptom je što nećete moći da napečete toliko palačinki koliko će vaši ukućani biti u stanju da pojedu.

Znate kakve je volio Napoleon? One koje se opiru sili Zemljine teže! Navodno, on je uoči svake bitke pekao palačinke, uz nadu da mu nijedna neće pasti jer bi to bio loš znak. Pogađate kada je promašio tiganj? Da, prije nego što je riješio da osvoji Moskvu.

Ne znamo sa čime ih je slavni osvajač jeo, i zato ne možemo da vam ponudimo baš taj recept, ali evo nekoliko takođe zanimljivih.

Palačinke sa pivom

Umutite tri jaja, 200 grama brašna i piva po potrebi, količinu koja će napraviti glatko tijesto koje lagano curi sa kašike. Dodajte soli na vrh noža, a umutite tako da nema grudvica. Pecite na teflonskom tiganju, a trebalo bi da dobijete između 10 i 15 palačinki, zavisi od toga koliko debele ih budete pravili.

Što se fila tiče, budite kreativni, a nama su najdraže one sa izgnječenim feta sirom i malo origana, ali se ne bunimo ni kada nam nasjeckaju nešto od suvog mesa.

Torta od palačinki

Napravite palačinke na uobičajeni način. Uzmite okruglu tacnu za serviranje i ređajte: palačinku, mljevene orahe i šećer, zatim opet palačinku, pa opet orahe i šećer, i tako dok ne potrošite sav materijal. Umjesto ovog fila, možete staviti bilo koji: džem, kakao, nutelu, ali i neku slanu kombinaciju, s tim što morate da pazite da svaku palačinku mažete u tankom sloju.

Koliko će vaša torta biti visoka, odlučite sami. Vjerovatno onoliko koliko ste gladni!
Uživajte, ne samo danas u palačinkama, a nadamo se da ovo znate – ako vam pretekne tijesta, ne bacajte ga, već ga ostavite u frižideru i sutra nastavite da pečete novu turu.

mondo.rs