DAN KADA JE NAŠ GOLMAN POSTAO SVJETSKA SENZACIJA: POGLEDAJTE ZAŠTO? (VIDEO)

Tog 6. aprila 2002. godine Energie Cottbus je na svom stadionu vodio 3:2 protiv Borussije Moenchengladbach sve do 85. minute, a onda je uslijedio potez Piplice koji se prepričavao ne danima, već mjesecima…

Šut fudbalera Borusije je izblokiran, lopta je u velikom luku išla ka golu Piplice i kada se očekivalo da ju mirno uhvati, bh. golman primio jedan od najbizarnijih golova ikad.

“Bio sam sto posto siguran da će lopta otići preko prečke. Ali u tom momentu desio se nekakav udar vjetra. Spustio je loptu vertikalno ka golu. Pala je na moju glavu, odbila se i otišla u gol. Svi su mogli primjetiti da sam tada i sam bio iznenađen”, rekao je kasnije Piplica.

U narednim danima smijala mu se cijela Njemačka, ali i sav fudbalski svijet. Ovaj autogol je na jedan način i obilježio njegovu karijeru. Kada se pomene njegovo ime prva asocijacija je obaj autogol.

Tomislav Piplica branio je za reprezentaciju BiH devet puta, međutim malo je nedostajalo da brani gol reprezentacije Hrvatske.

Piplica je htio da brani za “vatrene”, ali mu je tadašnji selektor, Miroslav Ćiro Blažević, poručio da se prvo ošiša i tu je bio kraj priče o njegovom igranju za Hrvatsku.

Nakon završetka golmanske karijere bio je u stručnom štabu reprezentacije BiH kao trener golmana. Kao trener vodio je i nekoliko njemačkih niželigaša.