Bole vas mišići nakon vježbanja – evo zašto se to dešava

Trudite se odraditi naporan trening, ali ono što ostaje nekoliko sati nakon toga je osjećaj ukočenosti i jake boli u mišićima? Ovaj neugodan osjećaj, poznatiji kao odgođen početak boli u mišićima, zapravo je posve normalan dio procesa obnavljanja mišića.

Što trebate znati

Unatoč tome što su gotovo svi barem jednom iskusili ovu “upalu mišića”, razlozi zbog kojih se ona pojavljuje nisu u potpunosti jasni. Naučnici  smatraju kako je bol u mišićima rezultat mikroskopskih oštećenja u mišićima i okolnom veznom tkivu, a koja nastaju nakon naporne tjelovježbe. Ekscentrična faza treniranja događa se kada se mišić rasteže, a klasičan primjer bio bi spuštanje utega u njegovu startnu poziciju nakon odrađivanja jednoručnog pregiba bučicama u stojećem stavu (tzv. biceps curl) ili jednostavno trčanje nizbrdo.

Odgođen početak boli u mišićima

Odgođen početak boli u mišićima ne uključuje samo bol već i druge simptome poput slabosti, ukočenosti i osjetljivosti na dodir. Ovi neugodni osjećaji pojavljuju se 12 do 24 sata nakon vježbanja, vrhunac se događa od 24 do 72 sata nakon vježbanja, a sve prođe unutar tri do pet dana.

Dobra vijest je ova: s obzirom da tijelo gradi toleranciju i veoma brzo se prilagođava novim situacijama, odgođen početak boli u mišićima trebao bi se pojavljivati sve rjeđe ako nastavite vježbati istim intenzitetom.

Što vam je činiti

Naučnici još nisu uspjeli pronaći način da zaobiđu pojavljivanje ovog osjećaja. Puštanje mišićima da se odmore i obnove čini se kao najbolje i, ruku na srce, najočitije rješenje. No, postoji nekoliko stvari koje možete napraviti kako biste potpomogli oporavak svog tijela. Sok od trešnje, đumbira i kurkume te lubenica samo su neke od namirnica s protuupalnim svojstvima koje ubrzavaju oporavak (no imajte na umu da ne ublažavaju bol). S druge strane, što se boli tiče, uobičajena sredstva za suzbijanje boli poput aspirina i ibuprofena su neučinkovita.

Bol u mišićima prirodan je efekt koji služi kao dokaz da se mišići razvijaju zahvaljujući obavljenoj tjelovježbi. Kako biste napredovali, potrebno je preopteretiti mišiće. Trenirajte žestoko, dajte svom tijelu dovoljno vremena da se odmori i uživajte u pogodnostima jačeg i zdravijeg tijela.